2021-03-05 10:29:04• hírek • Bede Emőke

Koronavírus - Mostantól településekre lebontva is elérhetőek a legfrissebb adatok

Több mint egy évvel azután, hogy a koronavírus betette lábát Romániába, az egészségügyi minisztérium úgy döntött, ezentúl egy átláthatóbb, naponta frissülő honlapon tájékoztatja a lakosságot a járvány aktuális helyzetéről. A data.gov.ro oldalon immár megyékre és településekre lobontva lehet követni az incidenciát, illetve az elvégzett tesztek számát is.

A jelenelgi adatok szerint Vrancea megyében végzik naponta a legkevesebb tesztet, hisz március első négy napjában mindössze 25 mintát elemeztek ki. A lista másik végén a főváros áll, ahol 24 óra leforgása alatt kb. 3.500 tesztet szoktak elvégezni, majd következik Temes és Kolozs megye is. Ennek tekintetében már nem meglepő, hogy e pillanatban Temesben jegyzik a legmagasabb fertőzöttségi arányt. Temesvár polgármestere, Dominic Fritz korábban már több ízben is figyelmeztetett arra, hogy Románia többi megyéjében nem kellő ütemben zajlik a tesztelés, s ez téves biztonságérzetet kelthet.


A napi rendszerességgel frissített felületen elérhető dokumentumok szerint Szatmárnémetiben már március 1-én 3,04 ezrelékes incidenciát jegyeztek, mely 2-ára 3,18-ra nőtt. 3-án 3,41-es értéket regisztráltak a hatóságok, csütörtökön azonban némi csökkenés következett: 3,32-re esett az elmúlt 14 nap adatai alapján számolt ráta. Ami a Szatmár megyei közigazgatási egységeket illeti, a legmagasabb értéket március 4-én Szatmárudvariban jegyezték, szám szerint 5,21 ezreléket. A csökkenés azonban az elmúlt napokban e községben konstans tendenciát mutatott, a hónap első napján például még 6,33 ezreléknél járt ez a mutató.


Tesztek tekintetében megyénk az erős középmezőnyhöz tartozik. Hétfőn 533 tesztet végeztek a kórház laborjában, kedden 379-et, szerdán 337-et, csütörtökön pedig 450-et.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: